
          Title:    Real Property Rentals/Subleases  

            

            

                                   Jul 18, 1988  

            

            

          RE:  TAA 88(A)-273  

               Sales Tax: Lease and Sublease of Real Property  

               Sections 212.03(6), 212.031(1) (a), (2)(a) and (b) F.S.  

               Rules 12A-1.070(7) & (8), 12A-1.073(2) F.A.C.  

            

          Dear  

            

               This is in response to your letter of February 11, 1988, in 

          which you request a technical assistance advisement with respect 

          to the applicability of sales tax upon the leasing of office 

          space in a building and parking spaces to tenants of the 

          building.  

            

               Your letter provides in part:  

            

               "A Technical Assistance Advisement is requested with 

          respect to the amount of sales tax required to be paid upon the 

          leasing of office space in a building and parking spaces to 

          tenants of the building pursuant to the following transaction. 

          The relevant parties include XXX (the "Center") and the XXX (the 

          "Association"). It is possible that all rights, interests and 

          obligations of the Association may be transferred to the XXX 

          (the "Foundation"). Therefore, the taxpayer requests that all 

          rulings made applicable to the Association be applied to the 

          Foundation in the event it acquires all rights, interests and 

          obligations of the Association. The taxpayer believes that in 

          the lease arrangements discussed below, only one tax should 

          apply on the leasing of office space in the building and parking 

          spaces, even though such properties will be subleased.  

            

                                       FACTS  

            

               "The Center is in the process of acquiring a building in 

          XXX. The Center will sublease the entire building to the 

          Association. The Association is a nonprofit organization which 



          is tax exempt pursuant to Section 501(c)(6) of the Internal 

          Revenue Code.  The Association will then sublease office space 

          in the building to various members of the Association and may 

          also lease space to non-related entities in the event any 

          additional space is still available.  In addition, a portion of 

          the office space leased by the Association from the Center will 

          be retained by the Association for its offices.  The total 

          square feet in the building will be approximately 14,880 square 

          feet and the Association shall retain for its offices 

          approximately 850 square feet."  

            

               "The Center will also be acquiring the lease rights to a 

          number of parking spaces from the XXX and also from an 

          independent third party. Both the XXX and the independent third 

          party will be required to maintain the parking lots and operate 

          them, or pay another party to operate them.  However, neither 

          the Center or the Association will maintain and operate the 

          parking lots.  The Master Lease Agreement (the "Master Lease"), 

          whereby the Center leases the entire building to the 

          Association, will also include a paragraph whereby the Center 

          subleases all of its parking rights to the Association.  The 

          Association will enter into separate Sublease Agreements (the 

          "Sublease") with its tenants, which will include a provision for 

          sub-subleasing a specific number of the parking spaces acquired 

          from the Center to the tenants."  

            

               "Under the Master Lease, the Association will pay rent for 

          the leasing of the entire building, the parking spaces, and the 

          land underlying the building.  (The land will be leased at $1.00 

          per year.) Under the Sublease, the Association will separately 

          charge the tenants rent for the use of the parking spaces, for 

          the use of the office space leased to the particular tenant, and 

          also for the use of various common areas, including a conference 

          room, combination snackroom/mailroom, library, hallways, 

          lavatories, elevators, stairwells and walkways.  A copy of the 

          formula in the Sublease for determination of the rent for the 

          common areas is attached hereto."  

            

               "The Association may also sub-sublease the parking spaces 

          leased to its tenants to independent third parties during times 

          when the tenants are not using the parking spaces.  Any rents 



          received from such parking will be credited to the parking rent 

          of the tenants."  

            

               In the first paragraph of FACTS portion of your letter, you 

          stated that the center will sublease the entire building to the 

          association, whereas in the second paragraph you stated that the 

          center will lease the entire building to the association.  Our 

          response is based on the center leasing the entire building to 

          the association.  

            

               Concerning the lease of the building and the land to the 

          XXX and the sublease of a majority of the office space 

          (including common areas) to various members of the association 

          and non-related entities, Section 212.031(1)(a), (2)(a) and (b) 

          F.S., as amended by Section 3, of Chapter 87-548, L.O.F., 

          provides in part:  

            

               "(1)(a) It is declared to be the legislative intent that 

               every person is exercising a taxable privilege who engages 

               in the business of renting, leasing, letting, or granting a 

               license for the use of any real property unless such 

               property is:  

               "1. Assessed as agricultural property under s. 193.461.  

                    "2. Used exclusively as dwelling units.  

               "3. Property subject to tax on parking, docking, or storage 

               spaces under s. 212.03(6).  

               "(2)(a) The tenant or person actually occupying, using, or 

               entitled to the use of any property from which the rental 

               or license fee is subject to taxation under this section 

               shall pay the tax to his immediate landlord or other person 

               granting the right to such tenant or person to occupy or 

               use such real property.  

               "(b) It is the further intent of this Legislature that only 

               one tax be collected on the rental or license fee payable 

               for the occupancy or use of any such property, that the tax 

               so collected shall not be pyramided by a progression of 

               transactions, and that the amount of the tax due the state 

               shall not be decreased by any such progression of 

               transactions."  

            

               Rule 12A-1.070(8), F.A.C., provides:  



            

               "(8) If a tenant sublets or assigns his interest in all of 

               the leased premises, or retains only an incidental portion 

               of the entire premises, then such tenant may elect not to 

               pay tax on the prime lease, provided that such tenant shall 

               register as a dealer and collect and remit tax due on the 

               sub-rentals and pay the tax due on the portion of the 

               rental charges pertaining to any taxable space which he 

               retains.  If the tenant elects not to pay the tax to his 

               landlord, he should extend to his landlord a resale 

               certificate."  

            

               As indicated in the above section of 212.031, F.S., as 

          amended, the land lease and the lease of the building from the 

          Center to the Association are taxable privileges and the person 

          actually occupying, using, or entitled to use the property is 

          subject to tax.  The statute provides that only one tax be 

          collected on the rental of real property and the tax shall not 

          be pyramided by a progression of transactions or decreased by 

          any such progressions of transactions.  The rule states that if 

          a tenant sublets a majority of the premises and retains only an 

          incidental portion of the premises, the tenant may elect not to 

          pay tax on the prime lease if he registers as a dealer to 

          collect and remit sales tax due on sublet rentals and pays tax 

          on the portion of the rental charges pertaining to any taxable 

          space he retains.  Therefore, the Association should register as 

          a dealer and extend a properly executed resale certificate to 

          the Center in lieu of tax and collect sales tax on the subleases 

          to its tenants and accrue tax on the amount of space it retains 

          as office space which is 5.71% based on the total square footage 

          in the building (14,880) and the amount the Association will 

          retain (850) for its offices.  The Association will not be 

          responsible for paying sales tax on the common areas since they 

          are included in the subleases to the tenants.  

            

               The lease of parking spaces is covered by Section 

          212.03(6), F.S., as amended by section 2, of Chapter 87-548, 

          L.O.F., which provides:  

            

               "(6) It is the legislative intent that every person is 

               engaging in a taxable privilege who leases or rents parking 



               or storage spaces for motor vehicles in parking lots or 

               garages, who leases or rents docking or storage spaces for 

               boats in boat docks or marinas, or who leases or rents 

               tie-down or storage space for aircraft at airports.  For 

               the exercise of this privilege, a tax is hereby levied at 

               the rate of 6 percent on the total rental charged."  

            

               Rule 12A-1.073(2), F.A.C., also provides:  

            

               "(2) Tax applies to the rental charge for parking or 

               docking paid to the operator of the facility by the one who 

               parks or docks.  The prime lease of the parking or docking 

               facility to the operator is not taxable."  

            

               The Center should register as a dealer with the Department 

          for purposes of extending a resale certificate to the XXX and to 

          the independent third party in lieu of tax when subleasing 

          parking spaces to the Association.  Since the Association will 

          sub-sublease parking spaces to its tenants and independent third 

          parties they should extend a resale certificate to the Center 

          and collect tax on the sub-subleases from its tenants and 

          independent third parties and also accrue tax on the parking 

          spaces the Association retains for its own use.  

            

               This response constitutes a technical assistance advisement 

          under s. 213.22, F.S., which is binding an the department only 

          under the facts and circumstances described in the request for 

          this advice as specified in s. 213.22, F.S.  Our response is 

          predicated upon those facts and the specific situation 

          summarized above.  You are advised that subsequent statutory or 

          administrative rule changes or judicial interpretations of the 

          statutes or rules upon which this advice is based may subject 

          similar future transactions to a different treatment than 

          expressed in this response.  

            

               You are further advised that this response and your request 

          are public records under Chapter 119, F.S., which are subject to 

          disclosure to the public under the conditions of s. 213.22, F.S. 

          Your name, address, and any other details which might lead to 

          identification of the taxpayer must be deleted by the department 

          before disclosure.  In an effort to protect confidential 



          information, we request you notify the undersigned in writing 

          within 15 days of any deletions you wish made to the request or 

          this response.  

            

                                             Sincerely,  

            

            

                                             Richard S. Harrod  

                                             Technical Assistant  

            

          RSH/oc  

            

          


