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ISSUE: WHETHER REVENUE RELATED TO CHARGES FOR INTERNATIONAL 
ROAMING MOBILE COMMUNICATIONS SERVICES FOR CUSTOMERS OF FOREIGN 
CARRIERS IS SUBJECT TO CST. 
 
RESPONSE: FLORIDA CST APPLIES TO THE SALES PRICE OF MOBILE 
COMMUNICATIONS SERVICES PROVIDED TO A CUSTOMER BY A HOME SERVICE 
PROVIDER PURSUANT TO S. 117(a) OF THE MTSA, IF SUCH CUSTOMER’S SERVICE 
ADDRESS IS LOCATED WITHIN FLORIDA. IN THIS CASE, THE TAXPAYER IS NOT 
THE “HOME SERVICE PROVIDER” FOR THE CUSTOMER. FURTHER, MOBILE 
COMMUNICATIONS SERVICES DEEMED TO BE PROVIDED TO A “CUSTOMER” BY A 
“HOME SERVICE PROVIDER” MUST BE SOURCED TO THE TAXING JURISDICTION 
IN WHICH THE MOBILE COMMUNICATIONS SERVICES CUSTOMERS’ “PLACES OF 
PRIMARY USE” ARE LOCATED. IF UNDER THE FACTS PRESENTED, THE 
CUSTOMERS’ “PLACES OF PRIMARY USE,” SERVICE ADDRESSES, ARE NOT IN 
FLORIDA, THEN SALES OF ROAMING MOBILE COMMUNICATIONS SERVICES TO 
SUCH CUSTOMERS ARE NOT SUBJECT TO CST. 
 

January 7, 2015 
 
RE:  Technical Assistance Advisement –TAA 15A19-001 
 Communications Services Tax  
 XXXX (Taxpayer) 
 FEI #: XXXX 
 Chapter 202, Florida Statutes 
 
 
Dear XXXX, 
 
This is a response to your letter dated XXXX. You have requested a Technical Assistance 
Advisement (TAA) regarding the Department’s position on whether Florida Communications 
Services Tax (CST) applies to charges for roaming mobile communications services provided to 
customers of other foreign carriers. The information provided with your letter established that you 
meet the requirements for a TAA. 
 
The TAA was requested by XXXX “on behalf of XXXX, along with related XXXX entities.” The 
Taxpayer has provided a signed DR-835, Power of Attorney (POA) form for “XXXX and Affiliates 
listed on Exhibit A,” which is attached to the POA. The POA lists the following XXXX related 
entities to whom the TAA is requested to apply: 

Executive Director 
Marshall Stranburg 
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Entity       FEI # 
XXXX       XXXX 
XXXX       XXXX 
XXXX       XXXX 
XXXX       XXXX 
XXXX       XXXX 
XXXX       XXXX 
XXXX       XXXX 
XXXX       XXXX 
XXXX       XXXX 
XXXX       XXXX  
XXXX       XXXX 

 
 

ISSUE 
 
Whether revenue related to charges for international roaming mobile communications services for 
customers of foreign carriers is subject to CST. 
 

FACTS 
 

XXXX and related entities (Taxpayer) provide mobile communications services. In addition to 
providing these services to its own customers, the Taxpayer has also entered into agreements 
with foreign carriers. Under these agreements, the Taxpayer provides international roaming 
services to customers of foreign carriers when the foreign carriers’ customers are “roaming” in 
the Taxpayer’s service area. The agreements require that the Taxpayer charge the foreign carrier 
for the roaming services and the foreign carrier, in turn, charges its customer for the roaming 
services. The end-user customers roaming in Taxpayer's service area have residential or business 
street addresses, “place of primary use,” that are located outside Florida. 
 
The Taxpayer provided copies of “International Roaming Agreement[s] for GSM and/or 3GSM” 
for various foreign carriers. Pertinent excerpts are taken from one of the contracts, as follows 
below. 
 
XXXX (XXXX) and XXXX (XXXX) 
 
This contract, dated October 2002 and signed on January 27, 2004 and February 11, 2004, 
provides, in part, the following: 
 

The above mentioned parties agree to establish International Roaming between 
each other, by operating GSM and or 3GSM digital cellular telecommunications 
service on the terms and conditions as stated below. 
 

*** 
Page 5 of the contract provides, in part,  
 

*** 



Technical Assistance Advisement 
Page 3 

 
2. Introduction 
 
2.1 The Memorandum of Understanding on GSM provides for the establishment of 

International Roaming Services whereby a subscriber provided with Services in 
one country by one of the network operators can also gain access to the Services 
of any of the other network operators in their respective countries.  

 
*** 

3. Definitions  
*** 

3.2 “Roaming subscriber” shall mean a person or entity with valid subscription for 
international use issued by one of the Parties and using a GSM SIM (Subscriber 
Identity Module) and/or GSM USIM (Universal Subscriber Identity Module) who 
seeks GSM and/or 3GSM service(s) in a geographic area outside the area served 
by its HPMN Operator.  

*** 
 

3.6 “HPMN Operator” shall mean a Party who is providing Services to its subscribers in 
a geographic area where it holds a license or has a right to establish and operate a 
GSM and/or 3GSM network. 

 
3.7 “VPMN Operator” shall mean a Party who allows Roaming Subscribers to use its 

GSM and/or 3GSM network(s).  
 

*** 
3.12 “Services” shall mean the services for International GSM and/or International 

3GSM Roaming as agreed upon by the Parties in AA.14 and may include:  [The 
next 2 paragraphs list various switched services provided] 

 
*** 

8. Charging, Billing and Accounting  
 

*** 
8.1.1 Both parties agree that when a Roaming Subscriber uses the Services of the VPMN 

Operator, the Roaming Subscriber’s HPMN Operator shall be responsible for 
payment of charges for the Services so used in accordance with the tariff of the 
VPMN Operator stated in Annex I.3.1. (Emphasis added.) 

 
*** 

Contracts and portions of contracts were provided between other XXXX entities and foreign 
carriers such as XXXX, XXXX, XXXX, XXXX, XXXX, and others. These contracts indicate 
that the parties agree to establish International Roaming between each other. 
 

TAXPAYER POSITION 
 

The Taxpayer states that the roaming services provided to the customers of the foreign carriers 
are not subject to CST based on the definitions and sourcing provisions provided in Sections 
202.11 and 202.12, F.S., and the Mobile Telecommunications Sourcing Act, Pub. L. No 106-252  
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(MTSA). The Taxpayer first states that the customers’ “place of primary use” is located outside 
Florida. Second, the Taxpayer opines that the MTSA, in Section 117(a), states that charges billed 
by or for a mobile telecommunications customer’s home service provider shall be deemed to be 
provided by such telecommunications customer’s  home service provider. Florida law, in s. 
202.12(1)(d), F.S., provides that charges for mobile communications service deemed to be 
provided by a mobile communication customer’s home service provider are only subject to CST 
if the customer’s service address, the “place of primary use,” is located in Florida.  
 
The foreign customers’ “home service provider,” the foreign carrier, has contracted with the 
customers to provide mobile communications services. It is therefore the “home service 
provider’s” requirement to charge CST, and then, only when the customer’s service address is 
located in Florida. Therefore, the Taxpayer’s charges to the foreign carrier are not subject to 
CST. 
 

LAW AND DISCUSSION 
 
Section 202.11, F.S., defines the following terms applicable to the issue presented:  
 

*** 
 

(7) “Mobile communications service” means commercial mobile radio service, as 
defined in 47 C.F.R. s. 20.3 as in effect on June 1, 1999. The term does not 
include air-ground radiotelephone service as defined in 47 C.F.R. s. 22.99 as in 
effect on June 1, 1999.  
 

*** 
(14) “Service address” means:  
 

*** 
(c) In the case of mobile communications services, the customer’s place of 
primary use. (Emphasis added.) 
 

*** 
(17)(a) “Customer” means:  
1. The person or entity that contracts with the home service provider for mobile 
communications services; or  
2. If the end user of mobile communications services is not the contracting party, 
the end user of the mobile communications service. This subparagraph only 
applies for the purpose of determining the place of primary use.  
(b) “Customer” does not include:  
1. A reseller of mobile communications services; or  
2. A serving carrier under an agreement to serve the customer outside the home 
service provider's licensed service area.  

 
*** 
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(19) “Home service provider” means the facilities-based carrier or reseller with 
which the customer contracts for the provision of mobile communications 
services.  
 
(20) “Licensed service area” means the geographic area in which the home 
service provider is authorized by law or contract to provide mobile 
communications service to the customer.  
 
(21) “Place of primary use” means the street address representative of where the 
customer’s use of the mobile communications service primarily occurs, which 
must be:  
(a) The residential street address or the primary business street address of the 
customer; and  
(b) Within the licensed service area of the home service provider. 
 
(22)(a) “Reseller” means a provider who purchases communications services 
from another communications service provider and then resells, uses as a 
component part of, or integrates the purchased services into a mobile 
communications service.  
(b) “Reseller” does not include a serving carrier with which a home service 
provider arranges for the services to its customers outside the home service 
provider’s licensed service area.  
 
(23) “Serving carrier” means a facilities-based carrier providing mobile 
communications service to a customer outside a home service provider’s or 
reseller's licensed service area. 
 

*** 
Section 202.12(1)(d), provides that CST applies to the sales price of mobile communications 
services if the customer’s service address is located in Florida: 
 

At the rate set forth in paragraph (a) applied to the sales price of all mobile 
communications services deemed to be provided to a customer by a home service 
provider pursuant to s. 117(a) of the Mobile Telecommunications Sourcing Act, 
Pub. L. No. 106-252, if such customer’s service address is located within this 
state. 

 
Section 117, Mobile Telecommunications Sourcing Act, Public Law No. 106-252, provides,  
 

(a) TREATMENT OF CHARGES FOR MOBILE TELECOMMUNICATIONS 
SERVICES.—Notwithstanding the law of any State or political subdivision of 
any State, mobile  telecommunications services provided in a taxing jurisdiction 
to a customer, the charges for which are billed by or for the customer’s home 
service provider, shall be deemed to be provided by the customer’s home service 
provider. 
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(b) JURISDICTION.—All charges for mobile telecommunications services that 
are deemed to be provided by the customer’s home service provider under 
sections 116 through 126 of this title are authorized to be subjected to tax, charge, 
or fee by the taxing jurisdictions whose territorial limits encompass the 
customer’s place of primary use, regardless of where the mobile 
telecommunication services originate, terminate, or pass through, and no other 
taxing jurisdiction may impose taxes, charges, or fees on charges for such mobile 
telecommunications services. 
 
(Emphasis added.) 

 
*** 

Pursuant to Sections 202.12(l)(d) and 202.19, F.S., Florida communications services tax and 
local communications services tax apply to the sales price of all mobile communications services 
deemed to be provided to a customer by a home service provider pursuant to s. 117(a) of the 
MTSA, if such customer’s service address is located within Florida.  
 
Pursuant to Florida law, a “home service provider” is “… the facilities-based carrier or reseller 
with which the customer contracts for the provision of mobile communications services….” The 
“customer” is the person/entity that contracts with the home service provider for mobile 
communications services and/or is the end user of the mobile communications service. A 
“customer” is not a reseller of mobile communications services or a “… serving carrier under an 
agreement to serve the customer [end user] outside the home service provider’s licensed area.” A 
“serving carrier” is the facilities-based carrier providing mobile communications service to a 
customer outside a home service provider’s or reseller's licensed service area. 
 
The Taxpayer, the serving carrier, provides mobile communications services to end users under 
an agreement with the end users’ “home service provider” (a foreign carrier). The end users are 
billed by their “home service provider.” Because the end users are billed by their “home service 
provider,” the mobile communications services at issue are deemed to be provided by the “home 
service provider,” rather than by Taxpayer. (Section 202.12(l)(d), F.S.; and Section 117(a) of the 
MTSA .)  
 
As provided in section 202.11(17)(a)2., F.S., because these end users are not the contracting 
party with the Taxpayer, they are deemed to be the “customer(s)” receiving the mobile 
communications services. Furthermore, pursuant to section 202.12(l)(d), F.S., mobile 
communications services deemed to be provided to a “customer” by a “home service provider” 
must be sourced to the taxing jurisdiction in which the mobile communications services 
customers’ “places of primary use” are located.  
 
If under the facts presented, the customers’ “places of primary use,” service addresses, are not in 
Florida, then Taxpayer’s sales of roaming mobile communications services to such customers are 
not subject to CST. 
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CONCLUSION 

 
Based upon the discussion above, Taxpayer's sales of roaming services are not subject to CST, if 
the services are provided to mobile communications services customers whose “places of 
primary use” are outside the State of Florida. 
 
This response constitutes a Technical Assistance Advisement under section 213.22, F.S., which 
is binding on the Department only under the facts and circumstances described in the request for 
this advice as specified in section 213.22, F.S. Our response is predicated on those facts and the 
specific situation summarized above. You are advised that subsequent statutory or administrative 
rule changes, or judicial interpretations of the statutes or rules, upon which this advice is based, 
may subject similar future transactions to a different treatment than expressed in this response.  
 
You are further advised that this response, your request and related backup documents are public 
records under Chapter 119, F.S., and are subject to disclosure to the public under the conditions 
of section 213.22, F.S. Confidential information must be deleted before public disclosure. In an 
effort to protect confidentiality, we request you provide the undersigned with an edited copy of 
your request for Technical Assistance Advisement, the backup material and this response, 
deleting names, addresses and any other details which might lead to identification of the 
taxpayer. Your response should be received by the Department within 15 days of the date of this 
letter.  
 
Should you have any questions, please feel free to contact me. 
 
Sincerely, 
Carla M. Bruce 
Tax Law Specialist 
Technical Assistance and Dispute Resolution 
(850) 717-6315 
 
Record ID: 165158 


