
            

                                                              OPN 93-0022  

            

                                   Mar 18, 1993  

            

            

          Ms. Robin E. Merry  

          Office of the Property Appraiser  

          Alachua County  

          Post Office Box 23817  

          Gainesville, Florida 32602-3817  

            

          Re:  Property Appraiser; Assessments; Mobile Homes; Real 

               Property Designation Under Agreement for Title;  

               Sections 193.075(1), 320.015(1), 319.21(1), 672.106(1) and 

               672.401(2) F.S.  

               Rule 12D-6.002, F.A.C.  

            

          Dear Ms. Merry:  

            

          Your letter of February 22, 1993, to Mr. Keller has been 

          forwarded to this office for a response with regard to the 

          designation of a mobile home for ad valorem tax purposes.  

            

                                      QUESTION  

            

          You question whether title would be considered to be in the 

          purchaser's name under a conditional sales agreement, thereby 

          allowing the homestead exemption to apply to the mobile home and

          the land if the purchaser of the mobile home is the owner of the 

          land t o which it is permanently affixed.  

            

                                     AUTHORITY  

            

          Section 193.075(1), F.S., states:  

            

               (1) A mobile home shall be taxed as real property if the 

               owner of the mobile home is also the owner of the land on 

               which the mobile home is permanently affixed.  A mobile 

               home shall be considered permanently affixed if it is tied 

               down and connected to the normal and usual utilities.  A 



               mobile home that is taxed as real property shall be issued 

               an "RP" series sticker as provided in s. 320.0815.  

               (2) A mobile home that is not taxed as real property shall 

               have a current license plate properly affixed as provided 

               in Section 320.08 (11).  Any such mobile home without a 

               current license plate properly affixed shall be presumed to 

               be tangible personal property.  

            

          Section 320.015, F.S., states:  

            

               (1) A mobile home, as defined in s. 320.01(2), regardless 

               of its actual use, shall be subject only to a license tax 

               unless classified and taxed as real property.  A mobile is 

               to be considered real property only when the owner of the 

               mobile home is also the owner of the land on which the 

               mobile home is situated and said mobile home is permanently 

               affixed thereto. Any prefabricated or modular housing unit 

               or portion thereof not manufactured upon an integral 

               chassis or undercarriage for travel over the highways shall 

               be taxed as real property even though transported over the 

               highways to a site for erection or use.  

               (2) Notwithstanding the provisions of subsection (1), any 

               mobile home classified by a seller or a lender as personal 

               property at the time a security interest was granted 

               therein to secure an obligation, shall continue to be so 

               classified for all purposes relating to the loan and 

               security interest, at least as long as any part of such 

               obligation or any extension or renewal thereof, remains 

               outstanding. Classification of a mobile home as personal

               property of a seller or a lender shall not prohibit the

               owner from having the mobile home classified and taxed as

               real property under subsection (1). (Emphasis Supplied)  

            

          Section 319.28, F.S. pertaining to the transfer of ownership by 

          operation of law of a motor vehicle or mobile home states:  

            

               (2)(a) Except as provided in paragraph (b) [not applicable] 

               only an affidavit by the person, or agent of the person, to 

               whom possession of such motor or mobile home has so passed, 

               setting forth facts entitling him to such possession and 

               ownership, together with a copy of the journal entry, court 



               order, or instrument upon which such claim of possession 

               and ownership is founded, shall be considered satisfactory 

               proof of ownership and right of possession.  

            

                                    DISCUSSION  

            

          Based upon the above statutory authority, it is my opinion that 

          a mobile home being purchased under an agreement for title is 

          not owned by the purchaser until title passes and would qualify 

          to be designated as real property even if the owner/purchaser 

          also owns the land to which the mobile home is tied down and 

          connected to the normal and usual utilities.  See also Rule 12D- 

          6.002, F.A.C. However, the determination as to whether the 

          mobile home can be designated as real property in the situation 

          you pose is apparently moot since item 8 in the agreement for 

          title states:  

            

               Buyer acknowledges that the home is located on leased land. 

               Buyer shall be responsible for all payments due the 

               landlord including but not limited to the homesite rent, 

               assessment and levies, utility payments, or contributions 

               required by the lease.  Buyer further acknowledges 

               responsibility for all expense and repair for its use and 

               maintenance of said home. Any failure to pay these expenses 

               when due shall constitute a default under this Agreement.  

            

          More determinative regarding the classification of a mobile 

          home, in the instant situation, is the accompanying RESIDENTIAL 

          MOBILE HOME LEASE/OPTION AGREEMENT.  

            

          If your office determines that the mobile home is on leased land 

          not owned by the taxpayer, then the mobile home could not be 

          assessed as real property under section 193-075, F.S., and Rule 

          12D-6.002, F.A.C. since these provisions require the taxpayer to 

          own the land.  If you find that the taxpayer owns the land 

          despite the written agreement for title to the mobile home which 

          recites that the land is leased, then the mobile home would be 

          required to be assessed as real property if the taxpayer also 

          owns the mobile home and the mobile home is tied down and 

          connected to the normal and usual utilities.  

            



          There are grave doubts raised about whether a mobile home can be 

          considered owned by a taxpayer in the situation in which the 

          purchaser of a mobile has an agreement with a seller or lender 

          permitting the seller or lender to remove and repossess the 

          mobile home in the event the purchaser defaults in the loan or 

          purchase agreement.  Section 319.21(1), F.S., provides that 

          prior to the issuance of a certificate of title for any new 

          mobile home, the holder of any security interest therein may 

          demand and receive from the owner thereof the manufacturer's 

          statement of origin and may retain it as long as he holds the 

          security interest.  

            

          In situations involving a manufacturer's statement of origin and 

          a specific agreement for the seller to retain such in the 

          contract, this statute apparently precludes title from passing 

          as referenced in sections 672.106(1) and 672.401(2), F.S. until 

          the purchase price is paid.  

            

                                     CONCLUSION  

            

          As you know, the designation for assessment purposes is a mixed 

          question of law and fact involving a determination which must be 

          initially made by the property appraiser.  Sections 193.075(2) 

          and 320.015(1), F.S., would enable you to designate and assess 

          the mobile home as tangible personal property if, in fact, the 

          mobile home did not bear the proper "MH" decal.  

            

          Should you have any questions, please feel free to write this 

          office or call me at (904) 488-9483.  

            

          Sincerely,  

            

          Jane Courson  

          Tax Audit Specialist III  

            

          JC#93KO025  

          cc: Mr. Stephen J. Keller  

            

          


