
                                                               OPN 92-0023  

            

                                   Mar 18, 1992  

            

            

          Mr. Neal D. Bowen  

          County Attorney  

          17 South Vernon Avenue, Room 117  

          Kissimmee, Florida 34741  

            

               Re:  Non-Ad Valorem Assessments; County Expansion of 

                    Boundaries of an MSBU; Notice of Intent Resolution 

                    Under Section 197.3632(3)(a), F.S. Not Required  

                    Section 197.3632, Florida Statutes;  

                    Rule Chapter 12D-18, F.A.C.  

                    Petition of Osceola County, dated August 22, 1991  

                    for Declaratory Statement  

            

          Dear Mr. Bowen:  

            

          In your petition for declaratory statement you state Osceola 

          County seeks a declaratory statement, and sets forth 

          substantially the following issues.  By mutual agreement, 

          Osceola County withdraws its petition for declaratory statement 

          but will accept a letter on these issues.  

            

                                      ISSUE I  

            

               Whether amending the assessment scheme of the ordinance so 

               as to specially assess the golf course would constitute a 

               first time assessment pursuant to Florida Statute 

               197.3632(4)(a)1. even though the county, through an MSBU, 

               has been levying and collecting special assessments 

               annually since 1986.  If the answer is in the affirmative, 

               a secondary issue becomes whether the mail notice required 

               by Florida Statute 197.3632(4)(b) may be sent only to the 

               golf course owner or must a notice be sent to each of the 

               owners of the seven thousand lots and parcels subject to 

               special assessment.  

            

                                      ISSUE II  



            

               Whether merging the three MSBUs into the BVL MSBU would 

               constitute a "first time levy" and/or "change in local 

               government's boundaries" and/or "a change in the purpose 

               for such assessment or in the use of the revenue generated" 

               within the meaning of Florida Statute 197.3632(4)(a)1., 3. 

               and 4., respectively, thereby triggering the extraordinary 

               procedural requirements of Florida Statute 197.3632(4).  

            

                                       FACTS  

                                           

          Osceola County seeks a clarification or construction of the 

          applicability of section 197.3632, Florida Statutes and Chapter 

          12D-18, F.A.C. pertaining to the uniform method for the 

          collection and enforcement of non-ad valorem assessments to 

          particular facts as set forth below.  

            

          Osceola County is a political subdivision of the state of 

          Florida governed by the Osceola County Board of County 

          Commissioners.  It is a general purpose local government.  It is 

          empowered, inter alia, pursuant to section 125.01(1)(q), Florida 

          Statutes, to establish municipal service benefit units to levy 

          special assessments therein for purposes of providing certain 

          municipal services.  See AGO 90-75 for a discussion of this 

          statutory authority.  

            

          Osceola County has established several such municipal service 

          benefit units and does use them as a mechanism to levy special 

          assessments of the county in them.  Prior to Chapter 88-216, 

          Laws of Florida, all such levies were collected on the tax 

          notice pursuant to section 197.363, Florida Statutes.  The 

          special assessments are now collected on the tax notice by the 

          uniform method prescribed by section 197.3632, Florida Statutes. 

          All such levies are "existing levies" within the meaning of rule 

          12D-18.002(2)(d), F.A.C.  

            

          In 1985 the county established the Buenaventura Lakes Municipal 

          Service Benefit Unit (BVL MSBU).  The county, through the BVL 

          MSBU, has been annually levying and collecting special 

          assessments since 1986.  The BVL MSBU has approximately seven 

          thousand (7,000) lots and parcels which are assessed in it on 



          which various land uses occur.  The purposes for which the 

          county uses the special assessments from lands within the BVL 

          MSBU are to maintain the stormwater drainage system (retention 

          ponds and lakes, drainage ways, etc.), street lighting, 

          operation and maintenance of a community building, operation and 

          maintenance of parks and recreational facilities, solid waste 

          disposal, and certain right-of-way maintenance.  Lots and 

          parcels are assessed pursuant to the nature and category of 

          their land use which, in turn, determines the approximate value 

          of benefit(s) accruing to the property so assessed.  Thus, 

          improved platted residential lots and multi-family units are 

          assessed at a certain rate; unimproved platted residential lots 

          are assessed at another rate; improved platted business, 

          commercial and utility lots at another rate; and unimproved 

          platted commercial, business and utility lots at yet another 

          rate.  We make no observation or conclusion whether these 

          benefits to the property are special or whether their payment is 

          reasonably apportioned, the twin tests for constitutional 

          special assessments.  See AGO 90-39 for a discussion of the 

          availability of the collection procedures of section 197.3632, 

          Florida Statutes to the use of such an MSBU by the county.  

            

          Osceola County states that, if it is required to comply with the 

          extraordinary procedural requirements of section 197.3632(4), 

          Florida Statutes and notice must be mailed to each property 

          owner within the BVL MSBU and the three MSBUs, it would require 

          mailing notices to as many as 7,856 owners of lots or parcels of 

          property within the four municipal service units, plus the extra 

          expense of advertisements and additional public hearing.  

            

                                 ANSWER TO ISSUE I  

            

          The issue presented is whether amending the assessment scheme by 

          ordinance so as to specially assess the golf course would 

          constitute a first time assessment pursuant to section 

          197.3632(4)(a)1., Florida Statutes even though the MSBU has been 

          levying and collecting special assessments annually since 1986. 

          If the answer is in the affirmative, a secondary issue becomes 

          whether the mail notice required by section 197.3632(4)(b), 

          Florida Statutes may be sent only to the golf course owner or 

          must a notice be sent to each of the owners of the seven 



          thousand lots and parcels subject to special assessment.  

            

          Osceola County argues that section 197.3632(4)(a)1., Florida 

          Statutes would not be applicable to the amendment of the BVL 

          MSBU so as to trigger the extraordinary procedural requirements 

          of section 197.3632(4)(b), Florida Statutes.  The county 

          acknowledges that the assessment on the specific property 

          constituting a golf course will have been for the first time. 

          However, the BVL MSBU within which it is situated has been in 

          existence through which the county has been levying assessments 

          annually since 1986 upon properties in it, including the golf 

          clubhouse which is appurtenant to the golf course.  Should the 

          Florida Department of Revenue opine that the assessment of the 

          golf course would trigger said extraordinary procedural 

          requirements, a statement is sought determining that only the 

          owner of the golf course need be mailed notice pursuant to 

          section 197.3632(4)(b), Florida Statutes rather than to each of 

          the several thousand other owners of property subject to 

          assessments within the BVL MSBU.  

            

          If you are referring to the annual resolution of intent by the 

          county to use the uniform method of collection for its MSTU 

          described in rule 12D-18.003(2) and (3), F.A.C., no U.S. mail 

          notice is required.  Therefore, I assume you refer to the 

          adoption of the non-ad valorem assessment roll, which requires 

          both newspaper and U.S. mail notice.  The non-ad valorem 

          assessments themselves are levied by county or municipal 

          ordinance, or special district resolution, and not necessarily 

          in the same ordinance or resolution of the applicable local 

          government adopting the non-ad valorem assessment roll.  See 

          section 197.3632(4)(a), Florida Statutes.  

            

          Your question is answered in the affirmative.  Because the golf 

          course has not been subject to the county's BVL MSBU 

          assessment(s) prior to January 1, 1990 the assessment on its 

          property would be "levied for the first time" as defined in rule 

          12D-18.002(2)(e), F.A.C.  Apparently, the method of the 

          assessment is being adjusted and this may be a new assessment.  

            

          However, because only the golf course property would be 

          assessed, by the first time levy, only the golf course owner 



          would be required to be mailed notice as such owner would be the 

          only  

            

               "... person owning property subject to the particular 

               [first time] assessment...."  

            

          Section 197.3632(4)(b), Florida Statutes.  The procedural 

          requirements of Section 197.3632(4)(b), Florida Statutes would 

          need to be observed under the circumstances set forth in Issue I 

          of your petition.  

            

          To summarize this point, since the assessment is levied for a 

          period of years, there is an issue whether one of the four 

          factors in section 197.3632(4)(a) is triggered.  Changing the 

          assessment scheme to reach a golf course might be a new 

          assessment, a first time levy.  If all other taxpayers are 

          unaffected, then the local government would only need to notify 

          the golf course owner.  If the assessment is for a period of 

          years and the only taxpayer affected by the change is the golf 

          course then the local government would only need to notify the 

          golf course owner.  

            

                                 ANSWER TO ISSUE II  

            

          This issue becomes whether merging the three MSBUs into the BVL 

          MSBU would constitute a "first time levy" and/or "change in 

          local government's boundaries" and/or "a change in the purpose 

          for such assessment or in the use of the revenue generated" 

          within the meaning of section 197.3632(4)(a)1., 3. and 4., 

          Florida Statutes, respectively, thereby triggering the 

          extraordinary procedural requirements of section 197.3632(4), 

          Florida Statutes.  

            

          Osceola County argues that a merger would not appear to 

          constitute a change in local government boundaries as 

          contemplated by section 197.3632(4)(a)3., Florida Statutes 

          because "local government" is defined as "a county, 

          municipality, or special district levying non-ad valorem 

          assessments" under section 197.3632(1)(b), Florida Statutes.  

            

          If it is determined that such a merger would not constitute a 



          change in boundaries or change in purpose or use of revenues but 

          would constitute a "first time levy", Osceola County seeks a 

          determination that the first time levy would apply only to the 

          owners of property subject to assessments in the former MSBUs 

          and not those in the pre-existing BVL MSBU.  

            

          The nature of a municipal service unit created by county 

          government pursuant to section 125.01(1)(q), Florida Statutes 

          has been aptly described as merely a financing vehicle of county 

          government rather than a political entity.  State v. Sarasota

          County, 372 So.2d 1115 (Fla. 1979) and is not a special district 

          as defined in section 189.403(1), Florida Statutes, and 

          therefore is not a governmental entity.  

            

          Osceola County seeks an advisement determining that the Moreland 

          Estates, Pebble Point, and/or Raintree Park MSBUs could be 

          merged and incorporated within the BVL MSBU without constituting 

          a "first time levy", a change in local government boundaries, or 

          change in purpose or use of revenues within the meaning of 

          section 197.3632(4)(a)1., 3., and 4., Florida Statutes, and thus 

          that the procedural requirements of section 197.3632(4), Florida 

          Statutes are not triggered.  

            

          Because the merger of the three MSBU's is a consolidation, 

          therefore, of the financing mechanisms of the county as 

          described in the Sarasota County case and sections 125.01(1)(q), 

          and 189.403(1), Florida Statutes, the merger does not constitute 

          a change in the local government's boundaries within section 

          197.3632(4)(a), Florida Statutes.  

            

          To summarize this point, a first time levy is defined as a levy 

          for a year not previously levied or adopted.  Since the 

          assessment is levied for a period of years, there is an issue 

          whether one of the four factors in section 197.3632(4)(a) is 

          triggered.  For purposes of this opinion, the expansion of the 

          boundaries of an MSBU and the affecting of the newly affected 

          owners might constitute a first time levy which would trigger 

          the notice requirements, if the method of calculation of the 

          assessment is not common to at least one of the currently 

          levying MSBUS.  

            



          Where the method of calculation of the assessment is not common 

          to at least one of the MSBU'S, the notification to the affected 

          property owners is a statutory requirement, because of the first 

          time levy, but not because of any government boundary change. 

          It is also a well-advised procedure to ensure fairness in the 

          expansion of assessment boundaries of MSBUS.  The newly affected 

          owners would then have the ability to attend the ordinance 

          adoption meeting to discuss the amount of the assessment, the 

          apportionment and the benefit to their specific parcel.  The 

          board has the power to "adjust the assessment or the application 

          of the assessment to any affected property based on the benefit 

          which the board will provide or has provided to the property 

          with the revenue generated by the assessment." See section 

          197.3632(4)(c), Florida Statutes. If common to at least one 

          MSBU, then it does not become a first time levy as a result of 

          the boundary change in merging three MSBUS.  

            

          Again since the assessment is a first time levy for other 

          reasons then it must be advertised as described in section 

          197.3632(4), Florida Statutes.  It is a first time levy because 

          it is a first time levy as described in rule 12D-18.002(2)(e), 

          F.A.C.  Moreover, unless levied for a term of years, each year 

          this levy would meet the definition of "levied for the first 

          time," as defined in that rule.  Further, if it exceeds the 

          authorized amounts at the time of its initial imposition, or if 

          there is a change in the purpose for the assessment or the use 

          of the revenue generated by the assessment, then the 

          advertisement of section 197.3632(4) is also required.  See 

          section 197.3632(4)(a)2. and 4., Florida Statutes respectively. 

          The general facts you have provided in your letter may raise a 

          legitimate specific question of whether the method of 

          calculation or the purpose of the assessment or use of the 

          revenue has changed.  

            

          Since the basis on which the assessment is levied is not common 

          to at least one of the currently levying MSBU'S, it is a first 

          time levy.  As to the landowners in the now larger MSBU, the 

          assessment is a first time levy and the owners in that MSBU 

          would be "newly affected."  

            

          If three contiguous, separate and adjacent subdivisions are 



          annexed into the Buenaventura Lakes MSBU (BVL), and if one of 

          the four factors is triggered, the statute requires notice to be 

          mailed to all newly affected residents of the now larger MSBU. 

          In sum, expansion of the boundaries of an MSBU to extend an 

          assessment to newly affected owners might constitute a first 

          time levy and trigger the notice requirements, if the method of 

          calculation of the assessment is not common to at least one of 

          the currently levying MSBU'S.  

            

                                    CONCLUSION  

            

          Since the assessment is levied for a period of years, there is 

          an issue whether one of the four factors in section 

          197.3632(4)(a) is triggered.  Changing the assessment scheme to 

          reach a golf course might be a new assessment, a first time 

          levy.  If all other taxpayers are unaffected, then the local 

          government would only need to notify the golf course owner.  If 

          the assessment is for a period of years and the only taxpayer 

          affected by the change is the golf course then the local 

          government would only need to notify the golf course owner. 

          Expansion of the boundaries of an MSBU and the affecting of 

          newly affected owners might constitute a first time levy which 

          would trigger the notice requirements, if the method of 

          calculation of the assessment is not common to at least one of 

          the currently levying MSBU'S.  

            

          The above opinion represents my interpretation, opinion, and 

          position on the points in issue.  I hope this addresses the 

          points you raise in your letter.  If I may be of any further 

          assistance, please do not hesitate to contact me.  

            

          Sincerely,  

            

          Stephen J. Keller  

          Assistant General Counsel  

          Office of General Counsel  

            

          SJK/sk  

            

          


