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               Re:  Exemption; Homestead; Resident Alien  

                    Section 196.031, F.S.  

                    Rule 12D-7.007(3), F.A.C.  

                    Your letter to Director, Division of Ad Valorem Tax  

                    dated November 14, 1991  

            

          Dear :  

            

          Your letter of November 14, 1991 was referred to me for review 

          and response.  In your letter you request advice concerning the 

          following questions based on the following facts.  

            

                                       FACTS  

            

          You state you were granted permanent status by visa, on January 

          16, 1990.  You state you possessed a "green card" indicating 

          permanent residence effective in November, 1989.  

            

                                       ISSUE  

            

          You question why you did not receive the homestead exemption for 

          the 1990 tax year, and you also question the value adjustment 

          board confirming the decision of the property appraiser.  

            

                                     RESPONSE  

            

          Unfortunately, the law in this area recognizes only permanent 

          residents.  In fact, permanent residence is required by state 

          statute.  See section 196.031(1), Florida Statutes.  The office 

          of the attorney general of Florida and the Florida Supreme Court 

          have for many years interpreted this statute to require that 

          only permanent residents of the United States can qualify for 

          the homestead exemption.  

            

          See the case of Juarrero V. McNayr, 157 So.2d 79 (Fla. 1963). 

          The court stated the issue as whether a permanent visa gives a 



          person freedom and right with certainty to make and declare a 

          bona fide intention of permanent residence in the home owned and 

          located in this state.  Id. at p. 81.  See also Cooke v.

          Uransky, 412 So.2d 340 (Fla. 1982); Alcime v. Bystrom, 451 So.2d 

          1037 (Fla. 3d DCA 1984); Raheb v. Dibattisto, 513 So.2d 717 

          (Fla. 3d DCA 1987); see also Attorney General opinion (AGO) 54- 

          158 and AGO 61-148 and Rule 12D-7.007(3), F.A.C.  

            

          The reason for the rulings is that a person must have the right 

          to remain in the United States permanently in order to qualify 

          for the homestead exemption.  To qualify for the homestead 

          exemption, a person must intend to make his permanent place of 

          abode on real property which he owns in Florida.  If a person 

          does not have a permanent visa, then the person cannot form the 

          intent to reside on realty in Florida and make such realty his 

          permanent residence and place of abode.  Thus, under state law, 

          the person cannot qualify for the homestead exemption.  This 

          case law has been codified in the Florida Administrative Code at 

          Rule 12D-7.007(3), F.A.C.  

            

          In your case, you state you were granted permanent status by 

          visa, on January 16, 1990.  In Florida, property taxes are 

          assessed on January 1 of each year based on the facts on that 

          date.  The "green card" indicates work status effective in 

          November 1989.  It is not sufficient evidence of permanent 

          residence status with the United States Immigration Service. 

          The visa status is such evidence.  The property appraiser and 

          Value Adjustment Board were legally required to disapprove this 

          homestead exemption in your case.  Accordingly, although you did 

          not qualify for the 1990 tax year, you would apparently qualify 

          as a permanent resident alien for future years and could qualify 

          for the homestead exemption if you apply and if the other 

          criteria of the homestead exemption are otherwise met.  

            

          I hope this addresses the points you raise in your letter. If I 

          may be of any further assistance, please do not hesitate to 

          contact me.  

            

          Sincerely,  

            

          Stephen J. Keller  



          Assistant General Counsel  

          Office of General Counsel  

            

          SJK/bso  

          cc: Honorable Ed Crapo  

          Control No. 91261  

          Attachment  

            

          


