
                                      SUMMARY  

            

               QUESTION 1: Are the initial software licenses Vendor sells, 

               for which the customer downloads the software electronically, 

               subject to Florida sales tax?  

            

               ANSWER 1- Based on the Facts Below: No.  The charge for 

               electronically transmitted software is not subject to tax, 

               pursuant to Chapter 212, F.S., as there has been no 

               exchange of tangible personal property.  This charge is 

               construed to be a service.  

            

               QUESTION 2: Does the answer to Question 1 change because 

               the customer receives tangible items, such as documentation 

               to confirm the purchase, manuals and guides, that are minor 

               and inconsequential to the software license?  

            

               ANSWER 2- Based on the Facts Below: No.  If a manual is 

               provided to a customer, as part of the purchase of software 

               downloaded via the internet, the purchaser's receipt of the 

               manual would qualify for the exemption provided in s. 

               212.08 (7)(v)1., F.S., because the manual would be viewed 

               as an inconsequential element of the sale.  

            **********************************************************  

            

            

                                    Nov 20, 2002  

            

            

          Re:  Technical Assistance Advisement 02A-052  

               Sales and Use Tax - Software License Renewals  

               Sections: 212.05(1), 212.02(15),(16),(19), 212.0506(3), 

               212.08(7)(v)1., F.S.  

               Rule: 12A-1.032(4), (5), F.A.C.  

               XXX (Vendor)  

               FEI #: XX  

            

          Dear :  

            

          This is in response to your letters dated XX, 2002, and XX, 

          2002, and other correspondence provided requesting a technical 



          assistance advisement (TAA) regarding the above referenced party 

          and matter. Your letter has been carefully examined and the 

          Department finds it to be in compliance with the requisite 

          criteria set forth in Chapter 12-11, F.A.C.  This response to 

          your request constitutes a TAA and is issued to you under the 

          authority of section 213.22, F.S.  

            

                                       FACTS  

            

          You state in your letters referenced above that your client is 

          XXX, Inc. (Vendor).  Vendor sells software licenses for a fee. 

          The fee includes the right to use the licensed software and any 

          documentation, as well as any periodic updates available 

          throughout the license period.  Vendor also sells software 

          license renewals. License renewals give the customer the right 

          to any software upgrades available during the duration of the 

          license renewal period.  

            

          Vendor also sells computer hardware.  The computer hardware 

          sales and the software license sales are separate transactions. 

          The computer hardware purchased from Vendor is fully operational 

          (contains an operating system) for its intended use prior to 

          installation of any of the software licenses purchased and 

          delivered via the electronic download process.  In some cases, 

          Vendor does not know if the software purchased pursuant to the 

          licenses is loaded onto machines purchased from Vendor.  

            

          The Vendor sells software licenses to customers in three 

          different forms.  

            

          Scenario 1:  

          For some licenses, the purchase is the customer's initial 

          purchase of the software license.  After the license is 

          purchased, the customer downloads the software from Vendor's 

          server for use inside Florida.  The customer does not receive 

          the software on tangible storage media from the Vendor.  

            

          Scenario 2:  

          The customer also purchases software license renewals from 

          Vendor and may be able to download updates electronically from 

          the manufacturer.  With respect to these renewals, the customer 



          may have received the software on tangible storage media when it 

          purchased the initial license now being renewed.  The customer 

          purchased the initial licenses from Vendor.  When the initial 

          software license was purchased, Vendor collected and remitted 

          the applicable sales tax.  

            

          Scenario 3:  

          Same as scenario 2, except the customer originally purchased the 

          software licenses from another vendor or the manufacturer. 

          Vendor does not know whether the customer received the original 

          software license on tangible storage media or not.  

            

                                 TAXPAYER POSITION  

            

          In your correspondence you request a ruling on five 

          transactions, dealing with the renewal of software licenses, 

          that you believe are not subject to Florida sales tax under 

          Chapter 212, F.S.  Your most recent letter withdraws your 

          request for rulings numbered 2, 3 and 5, which are therefore 

          omitted from this response.  

            

          The following are excerpts from your letter dated May 17, 2002:  

            

               In Department of Revenue v. Quotron Systems, Inc., 615 

               So.2d 774 (Fla. 3d DCA 1993), the Court held that 

               electronic images do not constitute tangible personal 

               property and the transmission of such images does not 

               constitute a sale. Id. at 776.  Therefore, the transmission 

               of electronic images is not a sale of tangible personal 

               property subject to sales tax under chapter 212 of the 

               Florida Statues. Id. at 777.   As a result of Quotron, the 

               Department has taken the position that "any recurring or 

               per usage charge to view, access, download, or obtain 

               financial, stock, bond, or other information is not subject 

               to Florida Sales and Use Tax, as long as the information is 

               provided in an electronic format." TAA 98A-081. Therefore, 

               the electronic download of software is exempt from sales 

               tax because there is no sale of tangible personal property. 

               TAA 01A-075 and TAA 01A-037.  

            

               When Vendor sells the customer an initial software license, 



               a sale within the meaning of section 212.02(15)(a), F.S., 

               has taken place.  The customer downloads the software from 

               Vendor's server and never receives any tangible storage 

               media. Because the software is delivered electronically, 

               the sale is not a sale of tangible personal property as 

               required by section 212.05(1)(a)1.a., F.S.  Therefore, the 

               sale of the software license is not subject to sales tax.  

                                       . . .  

               As part of the software license, the customer receives 

               documentation such as confirmation of the purchase, 

               reference manuals and user guides.  This documentation is a 

               minor part of the license when the license is viewed in its 

               entirety.  No part of the license price is attributable to 

               the documentation.  Although the documentation is tangible 

               personal property, it is a minor or inconsequential part of 

               the sale.  The receipt of the documentation does not make 

               the sale of the license the sale of tangible personal 

               property. See Rule 12A-1.032(5), F.A.C., TAA 99A-039 and 

               TAA 93A-073. Therefore, the sale or renewal of a software 

               license for which the customer receives appropriate 

               documentation but does not receive the software on tangible 

               storage media is not subject to sales tax.  

            

                               REQUESTED ADVISEMENT  

            

          In your original letter dated May 17, 2002, you requested five 

          rulings.  The second letter dated August 28, 2002, eliminates 

          Vendor's request for rulings numbered 2, 3 and 5, and requests a 

          ruling on numbers 1 and 4 as stated below:  

            

               The initial software licenses Vendor sells, for which the

               customer downloads the software electronically, are not

               subject to Florida sales tax.  

            

               The answer to the above requested ruling(s) does not change

               because the customer receives tangible items, such as

               documentation to confirm the purchase, manuals and guides,

               that are minor and inconsequential to the software license.  

            

                           APPLICABLE STATUTES AND RULES  

                                            



          Section 212.05 (1), F.S., levies a tax upon the sale of tangible 

          personal property as follows:  

            

               (a)1.a. At the rate of 6 percent of the sales price of each 

               item or article of tangible personal property when sold at 

               retail in this state, computed on each taxable sale for the 

               purpose of remitting the amount of tax due the state, and 

               including each and every retail sale.  

            

          Section 212.02, F.S., provides in pertinent parts:  

            

               (15) "Sale" means and includes:  

            

               (a) Any transfer of title or possession, or both, exchange, 

               barter, license, lease, or rental, conditional or 

               otherwise, in any manner or by any means whatsoever, of 

               tangible personal property for a consideration.  

            

               (16) "Sales price" means the total amount paid for tangible 

               personal property, including any services that are a part 

               of the sale, valued in money, whether paid in money or 

               otherwise, and includes any amount for which credit is 

               given to the purchaser by the seller, without any deduction 

               therefrom on account of the cost of the property sold, the 

               cost of materials used, labor or service cost, interest 

               charged, losses, or any other expense whatsoever. "Sales 

               price" also includes the consideration for a transaction 

               which requires both labor and material to alter, remodel, 

               maintain, adjust, or repair tangible personal property....  

            

               (19) "Tangible personal property" means and includes 

               personal property which may be seen, weighed, measured, or 

               touched or is in any manner perceptible to the senses, 

               including electric power or energy, boats, motor vehicles 

               and mobile homes as defined in s. 320.01(1) and (2), 

               aircraft as defined in s. 330.27, and all other types of 

               vehicles....  

            

          Section 212.0506(3), F.S., provides:  

            

               For purposes of this section, "service warranty" means any 



               contract or agreement which indemnifies the holder of the 

               contract or agreement for the cost of maintaining, 

               repairing, or replacing tangible personal property. The 

               term "service warranty" does not include contracts or 

               agreements to repair, maintain, or replace tangible 

               personal property if such property when sold at retail in 

               this state would not be subject to the tax imposed by this 

               chapter, nor does it include such contracts or agreements 

               covering tangible personal property which becomes a part of 

               real property.  

            

          Section 212.08(7)(v)1., F.S., provides:  

            

               1. Also exempted are professional, insurance, or personal 

               service transactions that involve sales as inconsequential 

               elements for which no separate charges are made.  

            

          Rule 12A-1.032, F.A.C., provides in pertinent parts:  

            

               (4) ...Retail sales of pre-packaged programs for use with 

               audio/visual equipment or other computer equipment, where 

               the programs are fully useable by the customer without 

               modifications and the vendor does not perform a detailed 

               analysis of the customer's requirements in selecting or 

               preparing the programs, are taxable as sales of tangible 

               personal property....  

            

               (5) When a computer technician surveys a customer's needs 

               and as a result makes recommendations which may include 

               instructional material, diagrams and layouts, a software 

               package, including pre-punched cards or programmed tapes, 

               the charge made is construed to be for professional 

               services and is exempt.  

            

                                     RESPONSE  

            

          The charge for electronically transmitted software is not 

          subject to tax, pursuant to Chapter 212, F.S., as there has been 

          no exchange of tangible personal property.  This charge is 

          construed to be a service.  Pursuant to Rule 12A-1.032(4), 

          F.A.C., the sale of canned software provided to customers on a 



          disk is subject to sales tax as the sale of tangible personal 

          property.  The sale of computer hardware is also subject to 

          sales tax as the sale of tangible personal property.  

            

          Section 212.02(16), F.S., defines the term "sales price" as 

          "[t]he total amount paid for tangible personal property, 

          including any services that are part of the sale, [and as] the 

          consideration for a transaction which requires both labor and 

          material to alter, remodel, maintain, adjust, or repair tangible 

          personal property". The retail sale of electronically 

          transmitted software may be viewed as a service rendered as part 

          of the sale of tangible property subject to sales tax if: 1. 

          The sales of the electronically transmitted software and the 

          tangible personal property are part of the same sales 

          transaction and 2. The sale of the electronically transmitted 

          software is not incidental to the sale of the tangible personal 

          property.  American Telephone and Telegraph Company v. Florida

          Department of Revenue, 764 So.2d 665 (Fla. 1st DCA 2000). 

          Electronically transmitted software that is sold as part of the 

          same sales transaction as the sale of canned software, such as a 

          CD-ROM backup copy or the sale of computer hardware is subject 

          to sales tax.  Sales tax would apply if both a sale of hardware 

          and a sale of the electronically transmitted software were part 

          of the same transaction, regardless if more than one invoice is 

          involved.  

            

          If a manual is provided to a customer, as part of the purchase 

          of software downloaded via the internet, the purchaser's receipt 

          of the manual would qualify for the exemption provided in s. 

          212.08 (7)(v)1., F.S., above because the manual would be viewed 

          as an inconsequential element of the sale.  If a manual is 

          invoiced as a charge that is separately stated on the customer's 

          invoice, the transaction is a sale of tangible personal 

          property, as defined in s. 212.02(15), F.S.  

            

          Please be advised that, if transactions involving tangible 

          personal property are covered by a "service warranty", as 

          defined in s. 212.0506(3), F.S., the sale of such service 

          warranties are subject to tax, pursuant to s. 212.0506, F.S. 

          Rule 12A-1.105, F.A.C., interprets the statute.  The service 

          warranty would be taxable if the contract included warranty 



          provisions on both tangible personal property and electronically 

          transmitted software.  Rule 12A-1.105, F.A.C., contains a 

          provision that the term "service warranty" does not extend 

          to"... property which when sold at retail in this state would 

          not be taxable".  Thus, should the Vendor issue a service 

          warranty solely on the electronically transmitted software, 

          sales tax would not apply to the sale of the service warranty.  

            

          This response constitutes a Technical Assistance Advisement 

          under s. 213.22, F.S., which is binding on the Department only 

          under the facts and circumstances described in the request for 

          this advice as specified in s. 213.22, F.S.  Our response is 

          predicated on those facts and the specific situation summarized 

          above.  You are advised that subsequent statutory or 

          administrative rule changes, or judicial interpretations of the 

          statutes or rules, upon which this advise is based, may subject 

          similar future transactions to a different treatment than 

          expressed in this response.  

            

          You are further advised that this response, your request and 

          related backup documents are public records under Chapter 119, 

          F.S., and are subject to disclosure to the public under the 

          conditions of s. 213.22, F.S.  Confidential information must be 

          deleted before public disclosure.  In an effort to protect 

          confidentiality, we request you provide the undersigned with an 

          edited copy of your request for Technical Assistance Advisement, 

          the backup material and this response, deleting names, addresses 

          and any other details which might lead to identification of the 

          taxpayer.  Your response should be received by the Department 

          within 15 days of the date of this letter.  

            

          Sincerely,  

            

          Valerie Koenitzer, CPA  

          Senior Tax Specialist  

          Technical Assistance and Dispute Resolution  

          (850) 922-9412  

            

          Ctrl# 51642  

          


